Notice: Funktionen _load_textdomain_just_in_time anropades felaktigt. Laddning av översättningar för domänen twentyfourteen utlöstes för tidigt. Detta betyder vanligtvis att någon programkod i tillägget eller temat körs för tidigt. Översättningar ska läsas in vid åtgärden init eller senare. Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 6.7.0.) in /www/webvol6/a3/18eats933a8udmp/mobiltultraljud.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Verksamhetsrapport |

Verksamhetsrapport

Mobilt ultraljud

– en verksamhetsrapport med fokus på sjukvårdens tillgänglighet, samt på samhällsekonomi och miljö.

Tjänsten Mobilt ultraljud har funnits i snart 10 år inom Stockholms läns landsting. Denna rapport behandlar tiden från starten i augusti 2003 t.o.m. december 2008. Under denna tidsperiod har närmare 700 patienter undersökts med ultraljud i sin hemmiljö. Väntetiden till en mobil ultraljudsundersökning har under perioden varit mycket kort, två av tre patienter har undersökts inom 24 timmar.

Den mobila ultraljudstjänsten har under denna tid utvärderats och det har då framkommit att verksamheten besparar landstinget transportkostnader i betydande omfattning, samtidigt som tjänsten är till stor nytta för patienten och dennes anhöriga, som för all inblandad vårdpersonal.

Bakgrund

Sedan augusti 2003 har Stockholms läns landsting erbjudit ultraljudsundersökningar i den egna hemmiljön till svårt sjuka och äldre patienter. Verksamheten initierades redan våren 2001. Vid den tiden uppstod i och med den tekniska utvecklingen möjligheten att diagnostisera patienter med den då helt nya mobila ultraljudsapparaturen. Men det behövdes en stor portion entusiasm för att övertyga tjänstemän och beslutsfattare om att landstinget borde låta patienterna i länet ta del av den nya teknologins fördelar när detta blivit praktiskt genomförbart.

En liten entusiastisk krets av läkare inom den avancerade hemsjukvården såg tidigt den stora nyttan för sina patienter med den nya teknologin och dessa läkare efterfrågade genast de mobila ultraljudsundersökningarna i syfte att underlätta för sina patienter, för deras anhöriga, såväl som för all inblandad vårdpersonal [1].

Några statistiska data

Sedan starten i augusti 2003 till och med december 2008 har 684 patienter undersökts med mobilt ultraljud. Om flera organgrupper undersöktes på samma patient vid ett och samma tillfälle debiterades endast en undersökning. Totalt genomfördes 755 undersökningar.

373 patienter undersöktes i den egna bostaden, medan övriga 311 patienter undersöktes på olika former av vårdinrättningar. Den yngsta patienten var 27 år och den äldsta var 101 år.

Väntetiden till en mobil ultraljudsundersökning har under perioden varit kort. Två av tre patienter (66 %) undersöktes redan inom 24 timmar från det att undersökningen beställts av patientens behandlande läkare. Ett definitivt utlåtande lämnades alltid i direkt anslutning till undersökningen.

Jaroslava Lander81_aFoto: Tommy Hvitfeldt

Beställning av undersökning

Beställning av mobilt ultraljud har nästan uteslutande skett via telefon av den behandlande läkaren eller via en sköterska. Endast en remittent har beställt undersökningen via internet. Detta måste tolkas som att mobiltelefonlinjen direkt till radiologen föredrogs av remittenterna. En kostnadsfri konsultation per telefon kan också snabbt exkludera de patienter som inte är betjänta av en ultraljudsundersökning. Dessa patienter har ofta hänvisats till sjukhus för exempelvis datortomografi eller flebografi.

Apparatur

Utrustningen består av en mobil ultraljudsapparat som är något större än en bärbar dator och väger knappt 5 kg. Bildmaterialet överförs till och hämtas från ett digitalt arkiv och kan vid behov även medfölja patienten på en CD-ROM.

Några vanliga frågeställningar

Den vanligaste frågeställningen har varit djupvenstrombos (DVT). Av 172 kliniskt misstänkta tromboser kunde 68 bekräftas, medan misstanke ej kunde bekräftas i 104 fall. För diagnostiska kriterier av DVT med ultraljud se [2] nedan. Att DVT var den vanligaste frågeställningen var inte oväntat då de flesta patienterna var sängliggande.

Andra vanliga frågeställningar har varit förekomst av ascites i buken samt hydronefros. Ultraljudsledning vid ascitestappning är särskilt lämplig vid upprepade tappningar på grund av att ärrbildningar ibland leder till sammanväxningar med uppkomst av fickor. Många gånger kunde ultraljudsundersökningen utesluta behov av tappning av vätska i buken med följd att patienten inte behövde utsättas för onödiga stick.

Utredning åt specialistkliniker

En del specialistkliniker vid de stora sjukhusen (t.ex. på Huddinge universitetssjukhus och på Radiumhemmet) insåg på ett tidigt stadium fördelen med att deras patienter utreds i hemmet och de har därför ibland begärt ultraljudsundersökning före en eventuell intagning av patient för specialistvård. Detta har gällt främst patienter med gallvägssjukdomar medförande gallstas, patienter med stentdysfunktion eller hydronefros. Denna utredningsgång har också medfört att det egna sjukhusets akutmottagning respektive röntgenavdelning har avlastats.

Anpassning av arbetssätt efter patientens behov

Arbetssättet för de mobila ultraljudsundersökningarna har sedan starten 2003 kontinuerligt anpassats i enlighet med önskemål och behov från remitterande läkare och sköterskor, patienter och anhöriga, i samspel med det mobila ultraljudsteamet. De patienter som har undersökts med mobilt ultraljud har upplevt det som positivt att bli undersökta i den egna hemmiljön och alla inblandade parter har uppskattat att patienten därigenom har besparats den för en svårt sjuk patient ofta ansträngande resan till och från sjukhus.

Radiologens bilresor

Det blev sammanlagt  2 366  mil bakom ratten för radiologen under tiden augusti 2003 till och med december 2008. Den kortaste resan var bara några hundra meter från basen i Stockholms innerstad, medan de längsta färderna gick till Nynäshamns kommun respektive ut till Stockholms skärgård. Många gånger har resvägen till patienten då varit över 10 mil tur och retur.

Transportkostnader och miljö

Att de mobila ultraljudsundersökningarna sker i patientens hemmiljö besparar landstinget transportkostnader i betydande omfattning, vilket förutom att det sparar landstinget ekonomiska resurser också är bra ur miljösynpunkt. Om en sängliggande patient skall transporteras med färdtjänstbuss eller ambulans till sjukhus för att bli undersökt krävs det ofta hela 4 körsträckor med ett specialfordon och dubbel bemanning för varje undersökning. De två första körsträckorna går åt för att hämta patienten i bostaden och köra denne till sjukhuset, och sedan krävs ofta ytterligare två körsträckor när patienten efter genomgången undersökning skall hämtas på sjukhuset för att transporteras hem.

Radiologens resa till och från patientens bostad sker med en lätt personbil, och det behövs då som mest 2 körsträckor för att patienten skall bli undersökt. Om radiologen åker ut till flera patienter under samma dag samordnas resorna geografiskt så att körsträckan för varje undersökning blir den kortast möjliga.

Utvärdering

Den mobila ultraljudstjänsten presenteras systematiskt i en Fokusrapport från 2005 med rubriken  Mobilt ultraljud i hemmet och äldreboende i SLL. Fokusrapporten är utarbetad inom ramen för det medicinska programarbetet inom Stockholms läns landsting i samarbete med representanter från Stockholms medicinska råd.

Rapporten innehåller en utvärdering av verksamhetens 14 första månader, där det bland annat framgår att de mobila ultraljudsundersökningarna varit kostnadseffektiva för landstinget, se vidare nämnda Fokusrapport [3].

Jaroslava Lander,
specialist i röntgendiagnostik, Laseradia AB,
verksamhetsansvarig läkare för mobilt ultraljud
i Stockholms län 2003-2008

Bengt Lander,
jur. kand., Laseradia AB, projektadministratör
för mobilt ultraljud i Stockholms län 2003-2008

Referenser
  1. Institutet för framtidsstudier. Essén A. Kvarboende och äldrevård i hemmet med modern teknik – vad hämmar utvecklingen? 2003;27.
  1. SBU – Statens beredning för medicinsk utvärdering. Blodpropp – förebyggande, diagnostik och behandling av venös tromboembolism. En systematisk kunskapssammanställning. 2002;158(3.4):69.
  1. Stockholms läns landsting. Medicinskt programarbete. Fokusrapport. Mobilt ultraljud i hemmet och äldreboende i SLL. 2005.
  1. Mobilt ultraljud i hemmet. Stockholms läns landstings personaltidning Sting. 2003;7/8:25.
  1. Lander J, Mossige-Norheim S,  Linnarsson E. Mobilt ultraljud – undersökning i patientens hemmiljö. Läkartidningen. 2004;15-16:1435-1436.
  1. Ultraljud hemma smidigt för äldre patienter. Dagens Medicin. 2004;34½ bilaga Medicinsk teknik, s.24.

//