Notice: Funktionen _load_textdomain_just_in_time anropades felaktigt. Laddning av översättningar för domänen twentyfourteen utlöstes för tidigt. Detta betyder vanligtvis att någon programkod i tillägget eller temat körs för tidigt. Översättningar ska läsas in vid åtgärden init eller senare. Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 6.7.0.) in /www/webvol6/a3/18eats933a8udmp/mobiltultraljud.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Konferens Oslo 2011 |

Konferens Oslo 2011

Vårt föredrag om Mobilt ultraljud vid

FLSB-seminar: Bildediagnostikk i samhandlingstider

Aker Brygge, Oslo i november 2011

MOBILT ULTRALJUD

Vad är ultraljud

Ultraljud är högfrekventa ljudvågor. Ljudvågorna skickas in i kroppen genom en givare. Ljudvågorna studsar tillbaka eller passerar genom vävnader beroende på vilken vävnad som är i deras väg.  Ljudvågor som reflekteras registreras av datorn och vi får en bild av det undersökta organet.

Exempel på användningsområden i diagnostiken

Utöver fosterdiagnostik vid undersökning av gravida kvinnor finns en rad olika sjukdomstillstånd som är lämpliga för ultraljudsdiagnostik. Patologisk ansamling av vätska i bröstkorgen eller i buken och blodpropp i det djupa vensystemet är några exempel. Vid stockning av galla i gallvägarna eller av urin i urinvägarna kan ultraljud ofta påvisa orsaken till stockningen, till exempel gallsten, njursten eller tumör. Dessa patienter kan då akut remitteras direkt till respektive specialistklinik utan att behöva passera akutmottagningarna vid sjukhusen. Bildmaterialet från undersökningen kan skickas med patienten på en CD-R eller elektroniskt via Internet.

Målgrupper

Cancersjuka patienter som behandlas i hemmet och äldre patienter på äldreboenden eller i hemmet.

En vanlig frågeställning – Blodpropp

De svårt sjuka och äldre patienterna är ofta sängliggande och drabbas därför inte sällan av blodproppar. Om man vid ett hembesök kan påvisa blodpropp kan behandlingen starta omedelbart i hemmet. Lika värdefullt är det om en blodpropp kan uteslutas utan att patienten behöver transporteras till och från sjukhuset, eftersom en resa till sjukhus ofta kan vara mycket besvärlig för dessa patientgrupper.

Tappning av ascites, vätska i buken

Ultraljudsassistans vid tappning av vätska i buken eller i thorax är ett annat frekvent användningssätt för mobilt ultraljud. Radiologen markerar då ett lämpligt stickställe för den behandlande läkaren. Detta är särskilt värdefullt efter upprepade tappningar, på grund av ärrvävnad med påföljande fickbildningar i buken hos dessa patienter.

Arbetssätt

Vi började år 2003 förutsättningslöst och vi har sedan låtit den mobila ultraljudstjänsten utvecklas efter önskemål från remittenter, patienter, sjukvårdspersonal och anhöriga.

Beställning av undersökning

Under verksamhetens gång visade det sig tydligt att remittenterna föredrog beställning av mobilt ultraljud via mobiltelefon direkt hos röntgenläkaren istället för beställning via Internet. En sådan kostnadsfri telefonkonsultation kunde till exempel innebära att röntgenläkaren rekommenderade en annan lämplig undersökningsmetod än ultraljud för den aktuella patienten. Vid drift i större skala bör telefonbeställning direkt hos röntgenläkaren av praktiska skäl reserveras endast för akutfall.

Remiss och arkivering

Remissen tillsammans med en kopia lämnades före undersökningen hos patienten av remittenten. Ett handskrivet och definitivt utlåtande lämnades direkt efter utförd undersökning till medföljande personal, alternativt på den aktuella avdelningen. Kopian av remissen användes sedan för registrering i digitalt röntgenarkiv RIS/PACS (Radiology Information System/Picture Archiving and Communications System). Det finns numera nya sätt för remisshantering genom en direkt uppkoppling till journalsystem/digitalt röntgenarkiv, men vi hade i början av projektet inte tillgång till den tekniken.

Avgifter

Avgiften för mobilt ultraljud delade vi upp på mobilavgift (kostnad för läkarens bilresa) respektive undersökningsavgift. Undersökningsavgiften var konstant oavsett hur många organ som undersöktes på en och samma patient. De svårt sjuka patienterna har ofta flera åkommor och det är till exempel inte särskilt tidskrävande att vid behov även titta högre upp i thorax när man ändå undersöker buken. Om flera patienter undersöktes på en och samma vårdinrättning vid ett och samma tillfälle debiterades endast en mobilavgift.

Undersökning på äldreboende eller på mindre sjukhus utan tillgång till ultraljud

En positiv effekt av att den mobila avgiften debiterades endast en gång oavsett hur många patienter som undersöktes vid en vårdinrättning på en och samma dag var att personalen i förväg förberedde de patienter som behövde en ultraljudsundersökning och dessutom smidigt planerade in undersökningarna i tur och ordning. Detta förfaringssätt sparade in många resor mellan äldreboendet och sjukhuset.

För samhället som helhet uppgår denna besparing potentiellt till betydande belopp, särskilt om man jämför med vad motsvarande antal sjuktransporter till och från sjukhuset skulle kosta, där varje patient först hämtas på äldreboendet och sedan efter utförd undersökning hämtas på sjukhuset för återfärd till äldreboendet eller vårdinrättningen.

Besök i patientens hem

Röntgenläkaren har aldrig ensam besökt en svårt sjuk/äldre patient i dennes hem om inte patientens anhöriga varit närvarande. Oftast stämde vi träff med remittenten på vårdinrättningen och åkte till patienten tillsammans med patientens sköterska/läkare, vanligen i en och samma bil. Personalen från vårdinrättningen skulle ju i alla fall besöka de svårt sjuka patienterna någon gång under dagen. Om flera patienter på olika adresser skulle undersökas med ultraljud samordnades körsträckan på ett lämpligt sätt.

Jaroslava Lander,
röntgenläkare, Laseradia AB, Stockholm

Bengt Lander,
projektadministratör, Laseradia AB, Stockholm